Együtt egymásért

ÍróTesók

ÍróTesók

Interjú Bátori Kurek Nikoletta "hivatalos" olvasónkkal

2022. augusztus 18. - Lily Defiant

Interjú az olvasókkal!

Az ÍróTesó programon belül megszületett az OlvasóTesó program, aminek a lényege, hogy olvasókat kérünk fel, hogy olvassák el a felajánlott könyveinket és írjanak értékelést. Ez által is megkönnyítva a mi és a majdani olvasóink dolgát. Ehhez tartozik az is, hogy megkérdezzük tőlük, hogy ők mi alapján választanak könyveket. Hiszen sok interjút olvashatunk szerzőktól, azonban olvasóktól annál kevesebbet.

Felkértem a csoport egyik "hivatalos" olvasóját, hogy válaszoljon nekem pár kérdésre. Köszönöm, hogy ebben is segítesz a munkánkban, hogy megtudjuk, hogy mire vágynak az olvasók!

Olvassuk hát Bátori Kurek Nikoletta válaszait.

Lily: Mennyire része az olvasás az életednek? Milyen régóta olvasol, és milyen gyakran?

Nikoletta: Minden nap olvasok, ha mást nem, akkor mesét a legkisebb lányomnak. De általában legalább napi egy órát minimum egy jó könyv társaságában töltök. Amióta ismerem a betűket, azóta falom a könyveket. 

Lily: Milyen műfajokat szeretsz?

Nikoletta: Szinte bármilyen zsánerű könyvet elolvasok, csak az igazán félelmetes horror az, amiket nem kedvelek. Utálok rosszat álmodni.

Lily: A bemutatkozásodban említetted, hogy a Kincskereső kisködmön volt az első regény, ami igazán megfogott. Voltak más kötelező olvasményok is, amiket szerettél?

Nikoletta: Gárdonyi Gézától az Egri csillagok volt az, amit többször is elolvastam, nagyon szerettem.

Lily: Te, mint olvasó mi alapján keresel magadnak olvasmányt?

Nikoletta: Ez nagyon változó! Szeretem azokat a történeteket, amik mély ézelmekkel vannak átitatva és elgondolkodtatnak, így gyakran választok ilyesmit. De sokszor valami izgalmasra vágyom, ilyenkor jöhet egy jó krimi vagy thriller. Máskor meg új világokról szeretnék olvasni. Nem állnak távol tőlem a pszichológiai témájú könyvek sem. Ha viszont amatőr íróként keresek olvasmányt, akkor csupa olyat választok, amiből tanulhatok, mert annyira jól van megírva. De a kezembe kerülnek – kutatási céllal – szakkönyvek, útikönyvek is. Szóval általában a hangulatomtól függ.

Lily: Hogyan szoktad beszerezni a könyveket? E-könyvet veszel, vagy jobban szereted a kézben fogható nyomtatott példányt, esetleg könyvtárból kölcsönzöl, vagy utazókönyveket olvasol? Rendelsz, vagy elmész a boltba és nézelődsz? 

Nikoletta: Nagy könyvtárba járó vagyok, így általában onnan szerzem be az olvasnivalóimat. Imádok könyvesboltba járni is, de sajnos csak ritkán van rá lehetőségem.

Lily: Semmiképp sem szeretnék a zsebedben turkálni, ezért úgy kérdezem meg, hogy havonta hány könyvet engedhetsz meg magadnak: (feltéve ha vásárlod a könyveket)

Nikoletta: Leginkább ajándékba kapok könyvet, így nem tudok egy konkrét számot mondani havi szinten.

Lily: Könyv vásárlásnál fontos neked a borító? Szoktál az alapján dönteni, hogy nagyon tetszik a borító, ezért megveszed? Vagy ha szép a borító, de az ismertető nem fogott meg, akkor ott hagyod a boltban? Vagy esetleg fordítva? Elszoktad olvasni az ismertetőket, vagy már eleve kigondolt céllal mész a boltba? 

Nikoletta: Ugyan számít a borító, de ha egy könyvről sok jó ajánlót olvasok, vagy a molyon jó értékeléseket kap, az számomra többet nyom a latban. Ha könyvesboltba megyek, általában konkrét céllal teszem.

Lily: Szoktál ajánlások alapján könyvet venni? És ha igen... szóbeli ajánlás egy-egy ismerősödtől, hogy "Hú de jó volt ez a könyv, vedd meg!", vagy interneten talált értékelések alapján választasz? 

Nikoletta: Az ajánlások rendkívül sokat számítanak nekem. Vannak olyan olvasó barátaim, akiknek adok a véleményére.

Lily: Vannak bloggerek, akiknek a szavában megbízol és azokat a könyveket megveszed, amiket ők ajánlanak, illetve dícsérnek?

Nikoletta: Igen, vannak ilyen bloggerek: E.K.Mindaleth és Ediverzum. Ők azok, akiknek a véleményére mindig adok, az ízlésünk is sokszor hasonló. 

Lily: Mennyire szoktál elégedett lenni a könyvekkel, amiket megveszel? Szokták hozni azt a színvonalat, amit elvársz tőlük?

Nikoletta: Kilencven százalékban igen.

Lily: És ha már itt tartunk... Mennyire szoktál elégedett lenni az ajánlások alapján megvett könyvekkel? Szerinted tükrözik az értékelések a könyv minőségét?

Nikoletta: Nekem még nem volt rossz tapasztalatom ebben. A legtöbb könyvben egyébként is találok valami nagyszerűt, valamit, ami miatt megfog, vagy ami miatt később is eszembe juthat.

Lily: Milyen felületeken keresel ajánlókat? Hogyan választod ki a következő prédádat?

Nikoletta: Leginkább Instagramon követek kiadókat, bloggereket. Ha megtetszik egy könyv, azt lecsekkolom a Moly.hu-n, és lehet, hogy felkerül a kívánságlistámra. 

Lily: Te magad szoktál értékeléseket írni? Ha igen, hol szoktad őket megosztani az olvasó társaiddal? Ha igen... vannak követőid, akik hallgatnak a szavadra és megveszik, amiket ajánlsz? 

Nikoletta: Szinte minden általam olvasott könyvről írok értékelést, amit felteszek a molyra. Valamint az Instagram oldalaimra, és a Facebookra. Volt már rá példa, hogy valaki az ajánlóm miatt vett meg könyvet.

Lily: Utolsó kérdésként... Miért döntöttél úgy, hogy az ÍróTesók "hivatalos" olvasója szeretnél lenni?

Nikoletta: Amatőr íróként számomra nagy álom, hogy egyszer én is kezemben tarthassam majd a regényeimet. Jól tudom, hogy megjelenni nem egyszerű, a könyveket eladni pedig még nehezebb – épp ezért szeretnék egy kicsit én is hozzájárulni a hazai szerzők népszerűsítéséhez.

Köszönjük Nikolettának, hogy válaszolt a kérdéseimre. Reméljük hasznos információkat kapnak majd ezzel azok az írók, akik arra kíváncsiak, hogy milyen igényeik, és olvasói szokásaik vannak a Magyar olvasóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://irotesok-egyuttegymasert.blog.hu/api/trackback/id/tr6717910607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása